joi, 11 iunie 2009

Dealul Crucii si imprejurimile











Dealul Crucii numit de nemti Kreuzberg iar de unguri Kereszthegy

Pe Dealul Crucii, se află amplasată Crucea lui Herglotz, ridicată la 29 iunie
1874 de către muncitorii reşiţeni în memoria evenimentelor şi a victimelor din oraş din timpul revoluţiei de la 1848 (Georg Herglotz fusese conducătorul „Bürgergarde”, garda civică a Reşiţei, şi la iniţiativa familiei sale a fost amplasată această cruce metalică în cel mai înalt punct al localităţii). Pe locul în care este acum crucea fusese instalat în 1848 un puternic tun fabricat la Reşiţa, denumit de locuitori „baba” („păpuşa” în limba maghiară), care reuşise mult timp să îi ţină la distanţă pe partizanii împăratului austriac, care atacau dinspre valea Ţerovei.

Familia Herglotz, a ridicat prima dată o cruce de lemn care însă, după câtiva ani, s-a dărâmat. În locul acestei cruci a fost ridicată crucea care se vede si azi, fabricată în Uzinele Resita, cheltuielile fiind acoperite din donatii (lista donatorilor cuprinde aproximativ 400 de nume). Cu această ocazie a fost amplasată si o placă comemorativă.

La poalele acestei cruci este un întreg ansamblu urbanistic, format din case muncitoreşti ridicate în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea pe versanţii dealului

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)