miercuri, 23 septembrie 2009

Damaschin Bojincă , bănăţean de frunte




Puţini suntem cei care mai ştiu cine a fost Damaschin Bojincă, dar vă reamintesc eu.

Născut în anul 1802, în Gârlişte, Caraş-Severin - decedat în data de 18 august 1869, în Dumbrăveni, Suceava. A fost un jurist şi publicist de marcă.

A studiat la Budapesta şi a activat în Moldova după anul 1833, ca al doilea jurisconsult al statului şi ca profesor de drept civil la Academia Mihăileană. A participat la pregătirea ediţiei româneşti din 1833 a Codului Calimach şi a fost ministru de justiţie sub Alexandru Ioan Cuza. A susţinut tezele şcolii latiniste despre originea şi dezvoltarea poporului român.

Bănăţean, de origine, s-a născut într-o familie venită aici în secolul al XVII-lea din Bredicenii Gorjului. A terminat şcoala elementară la Oraviţa şi la Vârşeţ, apoi a făcut gimnaziul piarist la Timişoara şi Seghedin. Între 1824-1826 a fost student la Academia de drept din Oradea. Apoi merge la Pesta, unde se întâlneşte cu intelectualitatea românească cu care pune bazele unui curent naţional românesc. Astfel, între 1827-1833, desfăşoară o bogată activitate publicistică şi culturală în capitala Ungariei. În 1829 obţine şi diploma de avocat

Opera principală: Anticile românilor (Buda, 1832-1833)

În poză se vede locul unde a fost casa în care s-a născut Damaschin. Familia care locuieşte în acest moment în această casă, poartă numele lui Damaschin Bojinca, ei tragandu-se din neamul lui.

1 comentarii :

Nick spunea...

Damaschin Bojinca a fost de asemenea,ministru in guvernul Kogalniceanu.

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)