duminică, 8 noiembrie 2009

Crucea din vechea piaţa a Reşiţei Române





Palatul Cultural in vecinătatea căruia se afla cândva Crucea oraşului (1)


Întâmplări adevărate din Reşiţa, între trecut şi viitor
Doina, Ion şi Flaviu Frigură-Iliasa

O altă importantă lucrare scrisă de martori ai trecutului oraşului, familia Iliasa fiind una dintre cele mai vechi şi cunoscute din Reşiţa Română (unde existase chiar şi o stradă cu acest nume!). Printre evenimentele relatate consemnăm sfinţirea Palatului Cultural, care a avut loc la 29 iunie 1930. În aceeaşi zi s-a desfăşurat şi un important festival coristic.Autorii lucrării au mai făcut referire şi la alte imagini vechi ale Reşiţei Române: „Peste drum de Palatul Cultural (1) se afla o piaţă, unde se comercializau legume şi fructe. În mijlocul pieţei se afla Crucea oraşului, mutată apoi în cimitirul nr. 7.” Cu siguranţă, puţini dintre locuitorii actuali ai Reşiţei mai cunosc aceste lucruri.

3 comentarii :

Rudolf Graef spunea...

Din pacate renovarea nu a tinut cont de nici un fel de standarde profesionale si este penibil sa mai si aplici placuta ce indica monumentul istoric. Ne facem de ras cu succes. Noroc ca nu ne baga nimeni in seama.

Rudolf Graef spunea...

La renovare nici macar nu a fost demontata placuta cu numele strazii pentru a finaliza tencuiala, se vede clar in imaginea de sus.

Adriana spunea...

Pacat ca au mutat-o in cimitir. Era un monument...

Trimiteți un comentariu

 
Countomat website statistics and webcounter (Statistik and Logfileanalyse, Statystyk, Statistici, Statistique)